Welcome Guest ( Zaloguj się | Zarejestruj się )

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Nyan Koi !
PostWysłany: 2010-04-04, 00:19 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

Image

Nyan Koi ! – czyli 100 sposobów na zadowolenie swojego kota.

Typ: Seria TV
Odcinki: 12
Produkcja: AIC
Gatunek: Komedia, Romans, Harem
Czas trwania: 24 min. na epizod.

Jak to kiedyś opisał Terry Pratchett, a ja Wam przekazuje, wszechświat to miejsce nieograniczone. Pośród całej tej nieskończoności krążą cząsteczki, które na chybił trafił uderzają w głowy ludzi – ale nie zawsze. Dlatego mężczyźni „nie zawsze” myślą głową, a kot spogląda na nas z inteligencją oraz pogardą w oczach. W każdym razie - tak rodzą się myśli. Powodowany takim właśnie uderzeniem cząsteczki kliknąłem na link, który poprzez internetowy labirynt doprowadził mnie do „Nyan Koi!”.

Anime to należy do gatunku komedii i opowiada historię Junpei Kōsaka, chłopaka cierpiącego na częstą spotykaną chorobę nazywaną potocznie pechem. Jakie są jej objawy w tym przypadku?
Wyobraźcie sobie, że nieświadomie rozdrażniacie kocie bóstwo. Bóstwo, jak to bóstwo, rzuca na Was klątwę przez którą rozumiecie mowę wąsatych futrzaków, a jej zwieńczeniem ma być przemiana przeklętego w… felis catus. Jedynym przed tym ratunkiem jest spełnienie 100 kocich życzeń. Fakt, nie wydaje się to takie trudne. Tiaaa, tylko zapomniałem dodać, że te małe sierściuchy wywołują u Was ostrą reakcje alergiczną - możecie to potraktować jako dodatkową motywacje do złamania klątwy ;) Oczywiście nie tylko kotem człek żyje, a więc macie własne prywatne sprawy do załatwienia. Musicie dalej uczęszczać do szkoły na zajęcia, wyznać swoje uczucia Kaede Mizuno, pomagać szalonej listonoszce z zerową orientacją w terenie - Chizuru Mochizuki, obrywać po głowie od starej przyjaciółki - Kanako Sumiyoshi, rozkochać w sobie mafijną księżniczkę -Nagi Ichinose, oraz obronić się przed cichą i obłąkaną wielbicielką… Dużo spraw jak na jednego nastolatka, prawda? A to jeszcze nie wszystko, oj nie wszystko ;)

Jeśli chodzi o techniczno-wizualną stronę ekranizacji mangi pana Sato Fujiwary, to nie widzę tutaj żadnych rewelacji. Ot, mamy kreskę na przyzwoitym poziomie – większych fajerwerków tutaj nie ujrzymy. Już trochę lepiej jeśli idzie o ścieżkę dźwiękową. Głos głównego bohatera dobywa się z gardła Shintarō Asanumy, którego znamy z takich anime jak Yu-Gi-Oh! 5D's (Crow), czy Ghost Hound (Michio Hoshino). W głównych rolach żeńskich obsadzone zostały Yuka Iguchi (Bakemonogatari -Tsukihi Araragi) jako Kaede Mizuno oraz Ryōko Shiraishi (słyszeliśmy ją w Oce piece jako Akibi oraz w Mobile Suit Gundam 00 Second Season jako Anew Returner) podkładająca głos pod Kanako Sumiyoshi. Mamy tutaj więc do czynienia z profesjonalnymi aktorami i dobrze dobranymi głosami do ról – naprawdę ciężko mi się przyczepić do czegoś w tym aspekcie. Zostały jeszcze opening i ending. W przypadku tego pierwszego posłuchamy sobie "Nyanderful!” Yui Sakakibary. Choć melodia ta nieszczególnie mi wpadła w ucho, to jednak musze przyznać, że do ogólnej tendencji tego anime wpisuje się nawet nieźle. Na zakończenie mamy z kolei zafundowaną piosenkę "Strawberry ~Amaku Setsunai Namida~" w wykonaniu Asami Imai. Jak na mój zmysł słuchu wypada już nieco gorzej niż opening ale wiadomo – o gustach się nie dyskutuje.

Reasumując. Dostajemy trochę przeciętne w wykonaniu anime, za to z ciekawą fabułą i tym czymś co przykuwa do monitora aż do końca sezonu. Chodź nie wnosi niczego nowego do gatunku i pewnie nie będzie pamiętane do końca świata (czyli do 2012?), to jednak umili nam długie zimowe wieczory. Humor wcale się tutaj nie sprowadza do głupich min i ciągłych krzyków (Boże, widziałeś Bo-bo-bo i nie zagrzmiałeś!), także warto wejść między koty i zamiauczeć jak i one ;)

Ocena: 7/10

Autor: Pasek

Screeny
ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość